Biologisch katoen en eerlijke kleding

Silky Label verkoopt basic babykleding gemaakt van biologisch katoen. Kleding die eerlijk gemaakt is. Wat houdt dit nu precies in? Alle kleding van Silky Label is vrij van kinderarbeid en gemaakt in een veilige werkomgeving. Anno 2014 hebben we de overstap gemaakt naar 100% gecertificeerd biologisch katoen. De kleding is gemaakt in een gecertificeerde fabriek met het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard). Dit betekent dat er gecertificeerde organic cotton gebruikt wordt en dat deze op een verantwoorde manier wordt verwerkt zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën.

Duurzame kleding en duurzame materialen

Kleding van biologisch katoen gaat langer mee als gevolg van de natuurlijke samenstelling. De vezels van het katoen worden niet afgebroken door de chemicaliën waardoor de vezel sterk blijft en niet afbreekt. Bovendien is organic cotton zachter, dikker en steviger waardoor het minder snel slijt. Biologisch katoen is puur, natuurlijk en zeer ademend voor de huid. Doordat er geen bestrijdingsmiddelen en chemische behandelingen plaatsvinden bij de productie van biologisch katoen, komt het natuurlijke evenwicht van de huid niet in gevaar. Er worden tijdens het kweken en bij de verwerking van biologisch katoen geen toxische stoffen gebruikt waardoor het organic cotton vrij is van synthetische gifstoffen. De producten zijn hierdoor ook vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen. Bij het verfproces wordt standaard veel water gebruikt om te spoelen. Het spoelwater wordt nu gezuiverd en opnieuw opgenomen in het productieproces.

Wat is gecertificeerd biologisch katoen?

Biologisch katoen is katoen dat geteeld is zonder pesticiden en gesponnen is zonder chemicaliën. Het biologische label wordt door de boeren verkregen als de grond ten minste drie opeenvolgende jaren vrij is van synthetische pesticiden. Onafhankelijke certificatie-instellingen controleren deze bedrijven volgens strenge uniforme normen. De certificering is inclusief inspecties van akkers en verwerkingsinstallaties, gedetailleerde registratie en een periodieke controle van bodem en water om ervoor te zorgen dat de telers en verwerkers voldoen aan de normen die zijn gesteld. Certificering van biologische katoenproductie zorgt voor een betrouwbaar eindproduct en het garandeert de koper de biologische status van het product.
 

Baby basics GOTS logo

Eerlijke prijs en gezondheid voor de boeren

Het neveneffect is, dat de boeren niet worden blootgesteld aan chemicaliën, bestrijdingsmiddelen, synthetische pesticiden en meststoffen. Hierdoor komt hun gezondheid niet in gevaar en ze krijgen een eerlijke prijs voor het geteelde biologische katoen. Bovendien wordt hun grond en water beschermd en is het voor langere tijd bruikbaar. 

Kilometers en CO2

Het biologische katoen wordt geteeld in Turkije en ook de productie vindt hier plaats. Hierdoor leggen onze kleertjes veel minder kilometers af dan wanneer ze uit het verre oosten zouden komen. Dit scheelt veel CO2. Vanuit het atelier in Turkije wordt de kleding per vrachtwagen naar Nederland vervoerd.